onsdag 25 januari 2012

Vad är epilepsi?

Symbolen för epilepsi
Många tror att epilepsi är en sjukdom vilket det inte är, utan att det är ett symtom på en störning i den elektriska aktivitet hjärnans nervceller. Ordet epilepsi betyder anfall och det är ett samlingsnamn för olika former av plötsligt kortvariga rubbningar i hjärnans funktion.
När man får ett anfall kan det se ut på olika sätt, för att det finns många olika symtom, med eller utan påverkan av medvetandet, med eller utan kramper, onormal känsel (domningar), psykisk upplevelse (ångest). Muskelkramper finns det i olika typer, om man får toniska kramper, dra alla musklerna ihop sig och man blir stel och faller till marken, kloniska kramper är när musklerna växlar snabbt mellan muskel sammandragningar och avslappning. Sen finns även myokloniska, vilket är serier av snabba kortvariga ryckningar. Ett anfallen beror en hög impulsaktivitet i hjärnans nervceller. För att kunna avläsa impulserna i nervcellerna använder man sig utav ett EEG - elektroencefalografi.

Hur vanligt är epilepsi?

Epilepsi är en något man kan drabbas av när som helt i livet, störst är risken under det första levnads året och när man börjar närma sig 70 års åldern. Om ett barn får ett epileptiskt anfall under sitt första levnads år är det ofta en medfödd sjukdom eller en skada som uppstått under graviditeten. Hos äldre är den vanligaste orsaken till epilepsi stroke, men det kan även uppkomma genom demenssjukdomar. Några andra orsaker till ett anfall är hjärntumörer, infektioner av hjärnan.
Det är vanligare att en person med en utvecklingsstörning får epilepsi än en frisk person. Detta är på grund av att det finns en gemensam bakom liggande orsak till både epilepsin och de funktionsnedsättningarna han har.
Fast det är ingen som kan känna sig säker, för var tionde person får ett epileptiskt anfall någon gång i livet. Men i de flesta fallen är det bara en engångsförseelse genom ett provcerat anfall. Hög feber  hos små barn, vissa läkemedel, läkemedels- och alkoholmissbruk och särskilt plötsligt avbrytande av alkoholmissbruk är exempel på sådana provocerande faktorer, är alla exempel på vad som kan utlösa ett provocerat anfall.
I Sverige så uppskattar man att omkring 1% av befolkningen har en tendens att få upprepade epileptiska anfall och minst 60 000 av dom har epilepsi och varje år insjuknar 5000 personer. Det är vanligare att män drabbas av epileptiska anfall än kvinnor.

Studiebidrag!

Då har pengarna rullat in på kontot, vilket känns otroligt skönt.. fattig student som man är! Nu är det dags att äta frukost efter att en och halv timmes träning och en dusch. Efter att fått lite mat i magen är det dags att plugga lite innan jag ska packa för att ta bussen till stan som går 12:30. För idag ska jag ju som sagt träffa Ida och efter det ska jag till Mölndal för att brottas =)