söndag 29 januari 2012

Tallriksmodellen

Tallriksmodellen är ett bra hjälpmedel till matcirkeln för att veta hur man komponerar en bra måltid. Modellen visar hur mycket av varje ingrediens du bör ha på en måltid.
 Tallriksmodellen har tre delar:
  • Den första är potatis, pasta, ris, bulgur och bröd, välj gärna fullkornsvarianterna i första hand. En stor del av tallriken fylls med livsmedel från denna grupp. För den som behöver mycket energi kan denna del göras ännu större. Komplettera eventuellt med en bit fullkornsbröd.
  • Den andra delen består av grönsaker, rotfrukter och frukt. Denna del är lika stor som den förra. Den som är överviktig kan låta denna del bli upp till hälften av tallriken.
  • Den minsta delen är avsedd för kött fisk, ägg eller baljväxter, exempelvis bönor.

Matcirkeln

Det är viktigt att det vi äter är gott, men samtidigt ska den ge oss energi, vatten och näringsämnen. Alla matprodukter innehåller olika mängder med näringsämnen, så i matcirkeln delar man upp alla matprodukter i sju kategorier.

Det är är bra med mat cirkeln är att den hjälper oss att få i oss alla näringsämnen som kroppen behöver. För om man äter något från varje kategori på matcirkeln dagligen får man en bra variation av näringsämnen.


Man behöver inte ära lika mycket från varje kategori. Försök att äta lite mer av rotfrukter, grönsaker, frukt och bär samt bröd, mjöl och gryn, men försök att vara sparsam men matfettet.


Matcirkeln är ett hjälpmedel bra för att planera sina måltider. Matprodukterna kategoriseras efter vilken sorts näring det är i produkten innehåller.






Frukt och bär

ger oss i första hand C-vitamin och folat och innehåller fibrer. Välj frukt efter säsong och glöm inte bort bären!

Grönsaker

ger oss litet energi, men mättar ändå. De innehåller fibrer, folat, vitamin c och karoten (karoten kan i kroppen omvandlas till vitamin A). Välj gärna de grövre sorterna som broccoli, blomkål och brysselkål. Variera grönsakerna efter säsong – använd vitkål och rödkål vintertid i stället för isbergssallad och gurka. Grönsaker bör de flesta av oss äta mer av, både råa och tillagade. Ärtor, linser och bönor är rika på protein och kan ibland ersätta köttet och fisken i måltiden.

Potatis och rotfrukter

är fiberrika och innehåller viktiga vitaminer och mineralämnen. De flesta av oss har goda skäl att äta betydligt mer av dem än vad vi gör idag. Potatis, kålrot, palsternacka och rotselleri kan användas på många olika sätt, i gratänger, som mos och i grytor. Morötter kan också ingå i sallader, råa eller tillagade.

Bröd, flingor, gryn, pasta och ris

bidrar med energi och innehåller fibrer, B-vitaminer och järn. De är också en viktig källa till fullkorn. Andra livsmedel i denna grupp är matvete, couscous, bulgur och mathavre. Välj i första hand fullkornsalternativen.

Matfett

innehåller fleromättade, enkelomättade och mättade fettsyror i olika proportioner. I fett finns också vitamin A, D och E. Bred ett tunt lager på brödet och välj gärna lättmargarin. Använder man bredbart pålägg kan man avstå från matfettet. Till matlagning bör man använda mjukt eller flytande matfett som har bra proportioner av fettsyror. Lättmargarin passar inte till stekning.

Små barn behöver inte dra ner på fettet. Därför kan de serveras 80-procentigt bordsmargarin.

Mjölk och ost

ger oss kalcium, zink och vitamin B, A och D. En skiva ost ger ungefär lika mycket kalcium som 1 dl mjölk. För att undvika onödigt fett, välj mager ost och mjölkprodukter med låg fetthalt.

Kött, fisk och ägg

är framför allt rika på protein, mineralämnen och vitaminer. Kött och fisk stimulerar upptaget av järn från andra livsmedel och det järn som finns i kött tas lätt upp i kroppen. I den här gruppen ingår även lammkött, kyckling och inälvsmat. Charkuterivaror ingår också – välj helst de magra varianterna! Fisk är bra mat som många äter för litet av. Ät gärna mer, även av de feta sorterna makrill, lax och sill – fiskfett har bra proportioner av fettsyror.
I fredags ringde klockan 06:00 och då var det dags att gå upp och ta på mig för att gå ut i garaget för att träna. Men innan jag han gå ut i garaget för att träna ringde min älskling för att hon skulle väcka mig elak som hon är bara för att jävlas.. men om blev inte lika glad när jag redan var vaken. När vi pratat klart gick jag ut och tränade, efter det blev det en dusch och lite frukost innan det var dags att åka till skolan som börja vid 9. I skolan hade vi metod övningar där de som redan inte kunde lägga om sår fick öva på det, men övning ger färdighet så jag var också kvar och övade. När jag slutat för dagen ringde jag och väckte Cissi som hade för sovit sig och när hon väl kom så gick vi Nellos och åt lite lunch det blev en god pasta för min del och där satt vi ett tag och prata om allt mellan himmel och jord. Senare på eftermiddagen åkte jag hem till min älskling en stund innan vi åkte in till stan för att träffa Petter för att göra lite ärenden. Sen åkte vi med honom till Hindås umgås och äta pizza, runt nio tiden tog vi bussen till Göteborg för att spela lite biljard på biljardpalatset, där mötte vi även upp Pierre. När klockan började närma sig ett åkte älsklingen och jag hem till henne. Idag har det där i mot varit sjukt lugnt nästan för lugnt. Bara legat i soffan mer eller mindre, fast runt fyra tiden kollade jag på Frölunda - Skellefteå som dom vann med 6-1 med hennes pappa och bror, medan hon stod och förberedde middagen. Sen kom även Elin över vilket var trevligt, men jag smet undan och kolla på blåvitts tränings match med hennes familj. Dom spela 2-2 och förlorade tyvärr på straffar Spartak Moskva.. men det kändes bra, lite lätt ring rostiga med det var ju första matchen denna säsongen. Dom låg i alla fall bra i sina positioner och spelade rätt så bra och tog ledningen 1-0 och 2-1 men gav tyvärr bort 
2-2 målet på en riktig tabbe. Fast förövrigt såg det bra ut tycker jag.