torsdag 26 januari 2012

Saknar..

Nu har jag precis ätit lite mat efter att varit och tränat blev makaroner och köttbullar. Idag har jag varit i stan och träffat Jocke, vi har tjötat en massa om det ena och det andra men framför allt om blåvitt. Det blev även en lunch på pasta buffén i nordstan kommer inte på vad den heter men gott var det. Sen var det dags att ta sig till träningen för att röra lite på dö köttet. Men nu ska jag strax hoppa i säng för att imon ringer klockan vid 0600 för att jag ska hinna träna, äta frukost och gå ut med hunden innan jag ska till skolan. Efter skolan ska jag träffa Cissi och vi ska äta lunch och snacka skit. Efter det ska in till stan för att träffa min älskling! Saknar henne något otroligt men i mon får jag äntligen träffa henne igen. 

Ida! Du är det bästa som hänt mig på bra länge <3

Epileptiskt anfall! - Vad gör jag?

Det är väldigt många som undrar vad man ska och kan göra om något får ett anfall. Så jag tänkte ta och berätta om vad man kan göra för att hjälpa en person som får ett epileptiskt anfall. Det finns många olika typer av anfall men jag tänkte inrikta mig på grand mal, som är dom största av anfallen. 


När man får ett stort epilepsi anfall så, blir man först stel, ramlar ner på golvet och får kramper (muskelryckningar), men man blir medvetslös så man känner inget. Det är väldigt vanligt att man blå i ansiktet för under kramperna försvåras och anledningen till att man blir blå är för att man inte får tillräckligt med syre. Miljön där anfallet utspelar sig kan påverkar hur farligt efter följderna av blir. För som sagt så ramlar man harmlöst till marken utan att kunna ta i mot sig i fallet. Man kan till exempel ramla ute huvudet rakt i asfalten om man har otur.

Det viktigaste är att man behåller lugnet och inte får panik, vilket är väldigt lätt hänt då det är en väldigt otäck upplevelse att bevittna ett epileptiskt anfall. För att hjälpa personen kan man lägga något mjukt under huvudet
så han eller hon inte slår i huvudet i marken golvet hela tiden under kramperna och du får aldrig någonsin stoppa något i munnen personen och om det är möjligt man ska helst försöka lägga personen i stabilt sidoläge, för det är det bästa sättet för att hindra kvävning, om inte det är möjligt är det viktigt att du kontrollerar att han eller hon har fria luft vägar och kan andas. Om personen inte skulle andas tillkalla direkt ambulans och försök öppna luftvägarna. Du bör även lossa på åt sittande kläder, plocka bort farliga saker sin kan finnas runt om personen och kolla även om du kan se några synliga skador. Om det är mycket folk runt om kan du be dom gå där i från. För om du tänker dig att du själv ligga där, du vaknar till och alla bara står och kollar på dig, man känner hur alla bara kollar och man känner sig väldigt obekväm och ut tittad. 
Om anfallet skulle pågår längre än fem minuter ska du tillkalla ambulans och det ska du även göra om du inte känner personen som får ett anfall, för du kan aldrig veta om det är personens första anfall eller om han eller hon haft flera anfall innan. Men många epileptiker har ett hals smycke eller liknande med en symbol med ett litet ljus på. Du ska alltid stanna kvar hos personen, för när han eller hon vaknar kommer dom vara förvirrade och då är det din uppgift att förklara vad som hänt, "Hej mitt namn är Patrik, jag såg dig falla ihop och jag tror att du har du har fått ett epileptiskt anfall..." sen är det även bra om du frågar om han eller hon har ont någon stans och om han eller hon vill att du ringer till någon. 

För din egna säkerhet ska du aldrig ta en personen som får kramper i handen! för han/hon kommer att bryta den, om inte ännu värre krossa din hand! så det ska man helst undvika. Anledningen till det är att 
man blir 4 gånger så stark när man får kramper och personen man håller i handen släpper inte förens kramperna slutar och det kan ta allt ifrån sekunder till minuter. Och att stoppa dina fingrar i munnen på personen är minst lika dumt.