torsdag 2 februari 2012

Hjärnans uppbyggnad.

För att veta kunna veta varför man får ett epileptiskt anfall måste man veta hur hjärnan funkar, så jag tänkte ge er en snabb genomgång om hur hjärnan är uppbyggd. 
Hjärnan är uppbyggd av miljarder nerv celler som arbetar med att skicka ut och ta i mot elektriska signaler. Alla nerv cellerna arbetar tillsammans, för att kunna kommunicera med varandra frigör de signalämnen som är olika kemiska ämnen.
En elektrisk impuls i en nervcell leder till att ett visst signalämne frigörs. Detta ämnet påverkar en receptor (en särskild mottagare) på närliggande nervcell så att den elektriska aktiviteten i dessa cellerna förändras.
Det finns många olika typer av signalämnen och receptorer. En del skapar en ökad elektrisk aktivitet i nervcellen medan den andra har en motsatt effekt. Dessa olika aktiviteterna är grunden för att man ska kunna tanka, känna höra och se.
Hjärnans olika delar.
Storhjärnan är uppdelad i fyra olika lober och de är specialiserade på olika saker:
·      Pannlobens bakre delar styr kroppens rörelser, den elektriska aktiviteten i nervcellerna i de högra och vänstra delarna av pannlobens bakre delar skapar en rörelse i motsatt kroppshalva.
·      Hjässloben är hjärnas mottagningscentral för känseln. Om det är elektrisk aktivitet i högra eller västra delen av hjässloben beror på vilken sida av kroppen som vidrör något. Denna aktiviteten gör att man upplever hur något känns.
·      Nackloben tar i mot impulser som vidarebefordrats från näthinnan i ögat till synbarken. Så  om man har elektrisk aktivitet i synbarkens nervceller innebär det att man ser det som näthinnan har registrerat.
·      Tinningloben är ett centra för minnen, känslor och luktsinne. När det är aktivitet nervcellerna kopplar det till, minnesbilder, känslo- och luktupplevelser.
Vad gör att man får ett anfall?
En frisk hjärna har men en balans mellan att nervcellerna stimuleras och att de håll tillbaka. Men om man har epilepsi finns det en obalans i hjärnas nervsystem, vilket innebär att vissa av nervcellerna är överaktiva. Det är när hjärnan förlorar kontrollen av denna överaktivitet som gör att man får ett epileptiskt anfall.

Dagar, veckor och månader..

Finns inte ord för hur mycket jag tycker om dig, du är den underbaraste jag träffat. Är så glad att jag gick ut på krogen den 28 Maj vilket inte var tanken från början, för annars hade jag aldrig träffat dig. Vi prata inte så mycket i början men tiden gick och vi prata allt mer och mer. Det blev många sena nätter med många skratt och leenden. Dagar, veckor och månader gick men till slut efter mycket om och men började vi träffas och umgås.  Till en början var tanken att vi bara skulle vara vänner, men dina ögon och ditt leende väckte känslor i mig. Du har alltid gjort mig så glad vilket du fortfarande gör. Räcker att jag får ett sms från dig så ler jag, det skulle kunna vara helt tomt och jag hade fått ett leende på läpparna ändå, för det var från dig. Du är det finaste jag har och jag kommer alltid att finnas där för dig oavsett vad!

Älskar dig! ©