söndag 29 januari 2012

Matcirkeln

Det är viktigt att det vi äter är gott, men samtidigt ska den ge oss energi, vatten och näringsämnen. Alla matprodukter innehåller olika mängder med näringsämnen, så i matcirkeln delar man upp alla matprodukter i sju kategorier.

Det är är bra med mat cirkeln är att den hjälper oss att få i oss alla näringsämnen som kroppen behöver. För om man äter något från varje kategori på matcirkeln dagligen får man en bra variation av näringsämnen.


Man behöver inte ära lika mycket från varje kategori. Försök att äta lite mer av rotfrukter, grönsaker, frukt och bär samt bröd, mjöl och gryn, men försök att vara sparsam men matfettet.


Matcirkeln är ett hjälpmedel bra för att planera sina måltider. Matprodukterna kategoriseras efter vilken sorts näring det är i produkten innehåller.






Frukt och bär

ger oss i första hand C-vitamin och folat och innehåller fibrer. Välj frukt efter säsong och glöm inte bort bären!

Grönsaker

ger oss litet energi, men mättar ändå. De innehåller fibrer, folat, vitamin c och karoten (karoten kan i kroppen omvandlas till vitamin A). Välj gärna de grövre sorterna som broccoli, blomkål och brysselkål. Variera grönsakerna efter säsong – använd vitkål och rödkål vintertid i stället för isbergssallad och gurka. Grönsaker bör de flesta av oss äta mer av, både råa och tillagade. Ärtor, linser och bönor är rika på protein och kan ibland ersätta köttet och fisken i måltiden.

Potatis och rotfrukter

är fiberrika och innehåller viktiga vitaminer och mineralämnen. De flesta av oss har goda skäl att äta betydligt mer av dem än vad vi gör idag. Potatis, kålrot, palsternacka och rotselleri kan användas på många olika sätt, i gratänger, som mos och i grytor. Morötter kan också ingå i sallader, råa eller tillagade.

Bröd, flingor, gryn, pasta och ris

bidrar med energi och innehåller fibrer, B-vitaminer och järn. De är också en viktig källa till fullkorn. Andra livsmedel i denna grupp är matvete, couscous, bulgur och mathavre. Välj i första hand fullkornsalternativen.

Matfett

innehåller fleromättade, enkelomättade och mättade fettsyror i olika proportioner. I fett finns också vitamin A, D och E. Bred ett tunt lager på brödet och välj gärna lättmargarin. Använder man bredbart pålägg kan man avstå från matfettet. Till matlagning bör man använda mjukt eller flytande matfett som har bra proportioner av fettsyror. Lättmargarin passar inte till stekning.

Små barn behöver inte dra ner på fettet. Därför kan de serveras 80-procentigt bordsmargarin.

Mjölk och ost

ger oss kalcium, zink och vitamin B, A och D. En skiva ost ger ungefär lika mycket kalcium som 1 dl mjölk. För att undvika onödigt fett, välj mager ost och mjölkprodukter med låg fetthalt.

Kött, fisk och ägg

är framför allt rika på protein, mineralämnen och vitaminer. Kött och fisk stimulerar upptaget av järn från andra livsmedel och det järn som finns i kött tas lätt upp i kroppen. I den här gruppen ingår även lammkött, kyckling och inälvsmat. Charkuterivaror ingår också – välj helst de magra varianterna! Fisk är bra mat som många äter för litet av. Ät gärna mer, även av de feta sorterna makrill, lax och sill – fiskfett har bra proportioner av fettsyror.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar