onsdag 8 februari 2012

Behandling av Epilepsi.

Ett flertal av de som behandlas för epilepsi får en medikamentell behandling, vilket innebär att man äter medicin för att förebygga anfallen och vissa fall bota symtomet helt. Om man har en paritell epilepsi där man noga kunnat konstaterat vilket område som är drabbat, kan man bota epilepsin med ett kirurgiskt ingrep. Om en medicinsk behandling inte skulle ha önskad effekt på ett barn med epilepsi, kan få en ketogen behandling. Ketogen kost är fettrikt och medför därför att kroppen skapar fler ketonkroppar. Ett annan alternativ till behandling är elektrisk stimulering av vegusnerven. En antiepileptisk medicin verkar genom att bromsa den onormala nervimpulsspridningen som framkallar anfallen. Detta sker genom att att medicinen bromsar nervimpulstrafiken, frisättningen av den exciterande neurotransmittorn glutamat eller blockerar dess receptorer, eller förstärker effekterna av den hämmande neurotransmittorn GABA (gammaaminosmörsyra)
När man har ett anfall går de att avbryta med med hjälp av injektion eller stolpiller, några olika alternativ är: diazepam (Stesolid®, Diazepam), klonazepam (Iktorivil®), fosfenytoin (Pentothal®)
Om behandlingen in inte skulle förhindra eller avbryta status epilepticus så induceras narkos genom injektion av tiopental (Pentothal®).
För att förebygga att man inte ska får några anfall får man dagligen äta medicin, som finns i ett flertal olika preparat. För att komma fram till vilket preparat och vilken dosering som passar patienten bäst kollar man på, anfallstypen, personens ålder, uppnådd effekt och vilka biverkningar den medför. Man eftersträvar alltid att bara helhandla patienten med en medicin men i bland behövs det en kombination av flera mediciner för att man ska bli anfallsfri. När patienten varit anfallsfri i några åt kan man testa att successivt sänka dosen och tillslut avsluta behandlingen, och detta gör man för att se om epilepsin vuxit bort, så i bästa fall är man anfallsfri.
För olika typer av anfall finns det olika typer av mediciner. Vid primär generaliserad epilepsi är använder man i förstahand oftast valproat ( Absenor®, Ergenyl, Orfiril), lamotrigin ( Lamictal®, Lamotrigin) eller etosuximid (Suxinutin®). Vid partiell epilepsi används oftast karbamazipin ( Hermolepsin®, Tegretol®, Trimolin®), lamotrigin eller oxkarbezeoin (Trileptal®).


Detta kommer att bli mitt sista inlägg om epilepsi om det är något ni undrar över är det bara att skriva en kommentar och då kommer jag antingen svara på kommentaren eller skriva ett inlägg till beroende fråga.
Hoppas att ni fortsätter att följa min blogg, för jag kommer fortsätta skriva om andra typer av sjukdomar.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar