onsdag 8 februari 2012

Hur ställer man en diagnos?

Det viktigaste när man läkaren ska ställa en diagnos är hur patienten eller en närstående beskriver anfallet. Sen får man även genom gå en rad olika undersökningar, EEG, CT, MRT, EKG och ibland även blod prov. Alla detta undersökningarna görs för att kunna hitta en bakom liggande orsak till anfallet, men även för att vara säker på att man inte har någon annan sjukdom än epilepsi.

EEG – Elektroencefalografi.
Vad är EEG? Jo det är en teknik som man använder för att mäta hjärnas elektriska aktivitet. Eller som jag brukar skoj och säga, att man mäter sin hjärnsubstans, skämt åt sido. Man kan göra ett EEG när man är vaken, när man sover eller under en dag, så kallat långtids-EEG.  Undersökningen gör inte ont och man mår som vanligt efter den. Resultatet får men ett par veckor efter undersökningen.
Förberedelser
Innan undersökningen behöver man inte tänka på något speciellt, möjligt vis att man tvättar håret innan då elektroderna sätts fast i hårbotten. Om man ska göra ett sömn EEG bör man vara vaken natten innan så man lätt kan somna innan undersökning påbörjas. För att inte behöva hålla barn vakna hela natten, väcker man dom tidigt på morgonen istället. Man bör inte heller dricka kaffe, te eller någon annan uppiggande dryck och eftersom att du är trött bör du inte köra bil till eller från sjukhuset.
Vaken – EEG.
När man ska göra ett vaken-EEG får man halvligga med drygt 20 elektroder fästa i hårbotten. Elektroderna hålls på plats med en klibbig gel. Från dem går tunna sladdar till en EEG-apparat med tillhörande bildskärm. I slutet får man andas häftigt och titta in i en blinkande lampa.
Undersökningen tar cirka en timme.

Sömn – EEG.
Under ett sömn-EEG får man ligga och sova i en säng med elektroderna fästa i hårbotten. Undersökningen tar mellan en till två timmar.

Långtids – EEG.
Ett långtids-EEG innebär att man under något dygn får bära med sig en liten EEG-apparat i en midjeväska. Elektroderna hålls på plats med hjälp av en mössa. Man kan äta och dricka som vanligt, men man får inte duscha eller tugga tuggummi under tiden.

CT – Datortomografi ”Computed Tomograohy”
Datortomografi är en undersökning som avbildar hjärnan med en särskild röntgen, som till skillnad från en vanlig röntgen tar mer noggranna bilder. Detta gör att man kan upptäcka skador i huvudet lättare. Undersökningen tar bara några minuter och man känner inte av någon smärta.
Undersökningen
När man gör en datortomografi undersökning får man ligga på en brits som man sakta för genom en stor, ringformad öppning i datortomografen. Under själva bildtagningen följer röntgensköterskan det från ett observationsrum. Undersökningen brukar ta 5 till 20 minuter och den gör inte ont.

MRT – Magnetkameraundersökning.
Man använder magnetkameran för att för att upptäcka sjukdomar och för att följa upp behandlingar. Själva tekniken är uppbyggd på ett magnetfält och radiovågor. Detta gör att det är riskfritt att undersökas flera gånger utan att kunna få stålskador.
Undersökningen.
När man undersöks så får man ligga på en brits som man för in i en så kallad magnettunnel. Där får man ligga stilla medans bilderna tas. Undersökningen tar mellan 20 och 45 minuter och då tar man ungefär 200-300 bilder. Kamerna sköter man från ett rum intill men man kan prata med sjuk sköterskan hela tiden genom en mikrofon och högtalare.
Undersökningen känns inte, men några kan få en klaustrofobisk känsla av ligga still i den trånga tunneln. Om man skulle tycka att det är obehagligt kan man får lugnande medicin.
EKG – Elektrokardiogram.
Oftast när man gör ett EKG gör man ett vilo-EKG, det vill säga när hjärtat befinner sig i viloläge. Det man gör när man gör ett EKG är att man mäter hjärtats elektriska aktivitet. Genom detta kan upptäcka hjärtsjukdomar och störningar i hjärtrytmen.
Undersökningen.
Men får ligga ner på rygg och sen placeras små elektroder ut på bröstkorgen, handlederna och vristerna. Elektroderna kopplas sedan in i ett EKG-oscilloskop som  registrer hjärtats aktivitet. Själva undersökningen tar ungefär 10 minuter.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar