onsdag 8 februari 2012

Hur tar patienten det?

Trots att man genom gott alla dessa testerna, så går neurologen bedömning i första hand på hur man beskriver anfallet. För det finns inga laboratorietester som kan säga att man har eller inte har epilepsi. Oftast krävs det en längre utredning för att se ifall om det bara vet en engångsförseelse eller om det finns risk att man kan får flera anfall. Men som det skulle visa sig att man har epilepsi kan det vara svårt att acceptera beskedet att man har fått epilepsi. För de flesta människor är det en relativt okänd sjukdom och det kan göra den mer skrämmande än vad den är.
Epilepsin med för även en del förändringar i vardagen, tex så får man inte köra bil, vilket kan försvåra vardagen en hel del, detta kan även innebära att man måste byta jobb. Så det är viktigt att man pratar med sin läkare och får reda på allt om sin sjukdom.
Några saker man bör få veta är:
·      om det är fastställt att man har epilepsi
·      vad det är för typ av anfall man har
·      om det finns någon bakomliggande orsak till att man fått epilepsi
·      hur stor risken är att man får ytterligare ett anfall
·      vad man kan göra vid nästa anfall
·      om det finns något man kan göra för att minska risken
·      om man ska börja få behandling och i så fall med vad
·      vad man måste tänka på när det gäller sitt arbete
·      vilka man bör informera och vad det måste veta
·      vad man måste tänka på i hemmet, det dagliga livet och när det gäller fritidssysslor

Det är viktigt att man får svar på sina frågor.
Många som har epilepsi är rädda för att får anfall och väljer där med att avstå vissa aktiviteter. Därför är det viktigt att man frågar sin läkare om vad man bör tänka på och om man kan fortsätta sina med sin idrott eller andra fritidssysslor.
Vid de första besöken hos läkaren är det bra att ha med sig en person som står en nära för hur mycket man än vill kan man inte komma ihåg allt som sagts. Sen brukar även den närstående ha egna frågor kring vad man ska göra vid ett anfall. De kan också ge viktig information till läkaren om de har sett när man haft ett anfall.
Ofta dyker det upp frågor man vill frågor du ville ställe, men skriv då ner den så kan du ta upp det vid nästa läkarbesök. Om man skulle vilja komma i kontakt med andra som har epilepsi kan du kontakta patientförening.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar